måndag 4 april 2011

Sonay: Var tar det svenska biståndet vägen?

Hur mycket pengar fick Irak av Sverige förra året? det kan du ta reda på genom att gå in på http://www.openaid.se/

I dag lanserade regeringen openaid.se där man i detalj kan följa hur Sveriges bidrag till andra länder har betalats ut. Genom hemsidan har regeringen öppnat det svenska biståndsarkivet från 70-talet och framåt! 

Förra året budgeterade staten knappt 34 miljarder kronor i bistånd, vilket ­motsvarar en procent av statsbudgeten. Det svenska biståndet fokuserar på Afrika. Söder om Sahara finns den största andelen fattiga människor i världen. Men hur ser det egentligen ut i andra länder? Är det bara länder söder om Sahara som får bistånd av oss? Jag ska kolla runt lite på sidan och hoppas på svar på alla mina frågor.

2 kommentarer:

 1. Anonym4.4.11

  Knappt 34 miljarder? Har du en aning om hur mycket pengar det är? Och har du en aning om hur många av dessa miljarder,som gick i fickorna på de redan rika i dessa fattiga länder? Troligen alltihop eftersom de fattiga är fattiga för att de har blivit bestulna på allt de har och har haft.

  SvaraRadera
 2. Sonay5.4.11

  Hej anonym

  Självklart har jag en aning om hur mycket pengar det är. Däremot har jag ingen aning om hur mycket av pengarna som gick till "de redan rika i dessa fattiga länder." Jag tror definitivt inte att alla pengar går till de redan rika. Så pessimistiska behöver vi inte vara.

  SvaraRadera