onsdag 12 oktober 2011

1325

Vid millennieskiftet antog FN en resolution om kvinnor, fred och säkerhet.

Resolutionens syfte är att försäkra att kvinnor får vara med i fredsbyggande processer i exempelvis post-konfliktländer. Något som kan tyckas ganska självklart, men som inte är så självklart i verkligheten.

Man kan sätta det i ett perspektiv - vilka är det som oftast startar krig, som för krig? Är det då inte konstigt att samma människor ska bygga fredsprocessen? Kvinnor, som oftast är offer i konflikter (exempelvis systematiska våldtäkter som ett vapen), utesluts i efterbyggnadsprocesserna.

Samtidigt kan man se att i de länder som kvinnorna har fått ta plats i dessa förhandlingar och återuppbyggnadsarbeten, är risken för att konflikt ska uppstå igen betydligt lägre.

När resolutionen 1325 firade 10-årsjubileum år 2010, sa regeringen i Sverige att en ambassadör för just denna resolution skulle upprättas. Detta har dock inte hänt, vilket är ett stort misslyckande med tanke på hur viktig resolutionen är.


Hemsidan och kampanjen Operation 1325 uppmanar nu folk att skicka ett mail till Fredrik Reinfeldt och fråga om varför en 1325-ambassadör finns än.

Läs mer om resolutionen och skicka mail till honom här.

/ Viktor

1 kommentar:

  1. Anonym12.10.11

    Mycket viktigt att du sprider vidare denna kampanj.
    Det är på vissa plan ganska tamt vad regeringen gör för att förverkliga resolution 1325. Som att inte hålla löftet om en 1325-ambassadör, som sagt.

    SvaraRadera