måndag 10 oktober 2011

Skolor ockuperade i Chile

Sedan fem månader tillbaka har elever i Chile, främst flickor, demonstrerat mot att det kostar att gå på universitet och att öka standarden i kommunala skolor.

Demonstrationerna har genomförts på ett ganska annorlunda, men intressant sätt - de ockuperar skolor. I skolorna anordnar de egen undervisning, bjuder in föreläsare, ser till att hålla allt demokratiskt och röstar om allt från städning till ordningsregler. De har en presstaleskvinna, en ordförande och advokat.

Trots flertalet försök från lokala myndigheter att ta tillbaka skolorna och få undan ockupanterna, har de lyckats hålla sig kvar, mycket tack vara snabb mobilisering via Facebook.


Totalt sett i Chile är cirka 200 skolor ockuperade, varje vecka deltar mellan 50 000 - 100 000 i demonstrationer och stödet från Chiles befolkning är stort, 6 av 10 vuxna, vilket innebär att ockupanterna har större stöd än landets regering.

Läs om ockupationen här och här!

Prova också att söka på det på YouTube! Här är ett klipp från Reuters och nedan syns ett från AFP med tal från studentrörelsens ledare, Camila Vallejo.


FN: s specialrapportör inom rätten till utbildning har också uttalat sig i ärendet.

/ Viktor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar