tisdag 4 oktober 2011

Souvenir med mörk historia

Min kollega Johanna, handläggare för mänskliga rättigheter, kom nyligen hem från en semester på Sardinien.

Med sig hem hade hon en lite underlig souvenir. Föremålet i sig var väl inget konstigt, en mugg, och trycket är inget konstigt heller egentligen, det är Sardiniens flagga.

Vad som däremot är konstigt är motivet på flaggan och ännu konstigare blev det när man letar upp lite historia om motivet.

Johanna berättade att på flaggan finns det fyra svarta siluetter av ansikten och alla har bindel för ögonen. Konstigt ja, men en siluett är väl ingen större grej. Men det slutar inte här, nej, siluetterna är svarta för att de ska representera afrikaner, och inte vilka afrikaner som helst utan avrättade afrikaner.

Tydligen är det så att Sardinien för väldigt många år sedan, närmare bestämt 1200-talet, då ett krig härjade mellan sardinier och saracener. Det är alltså saracener som ska avrättas på flaggan - ett sätt att fira Sardiniens framsteg i kriget.

Visst är det en konstig symbol att använda? Inaktuell och smått rasistisk... Dock har flaggan justerats på senare år, de har inte längre bindel för ögonen utan i pannan. Tog en bild med:


/ Viktor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar