torsdag 15 december 2011

Våldtäkter i USA och Afghanistan

Dagens Nyheter berättar idag om en amerikansk studie som genomförts rörande våldtäkter och våldtäktsförsök.

Var femte kvinna i USA uppger att hon blivit våldtagen eller blivit utsatt för ett våldtäktsförsök. Av dessa uppger en fjärdedel att det varit en make eller partner. Studien har fått uppmärksamhet i USA, då det inte tidigare genomförts en nationell undersökning om sexuellt våld i hemmet.

Samtidigt läste jag en artikel om en 20-årig kvinna i Afghanistan som blivit våldtagen av sin kusin. Kvinnan dömdes till 12-års fängelse för "påtvingat hor" och den manliga kusinen blev fängslad för våldtäkt. Kvinnan och hennes advokat har kämpat i över två år för benådning och under tiden har hon fött ett barn i fängelse.

Kvinnofängelse i Afganistan

Hon blev benådad och frisläppt utan några krav, men hon får uppleva starka påtryckningar från flera håll om att hon borde gifta sig med våldtäktsmannen, speciellt från dennes pappa.

Vad som händer härnäst återstår att se, vill ni läsa mer, titta gärna in:

Benådad kvinna kvar i fängelse, Dagens Nyheter
Afghan woman jailed after being raped is freed after two years in Kabul prison, the Guardian
Var femte amerikansk kvinna våldtagen, Dagens Nyheter

/ Viktor

1 kommentar:

  1. Anonym16.12.11

    Om man praktiserar lite källkritik så kan man konstatera att den amerikanska studien inte baseras på utfrågningar av kvinnor utan är en uppskattning baserad på andelen kända förövare i respektive delstat. Anledningen till att siffrorna verkar så otroliga är förmodligen att de inte räknar med att samma kvinna kan råka ut för flera övergrepp av samma förövare.
    Allt som läses i tidningen bör tas med en nypa salt; en hel näve salt är för det mesta inte helt fel.

    SvaraRadera