onsdag 22 augusti 2012

Hej därute
Så var det dags för ett första "riktigt" blogginlägg här på UNg från den nya ungdomssekreteraren som precis installerat sig på FN-förbundets kansli. Jag kan redan säga att jag trivs så otroligt bra! En trevligare arbetsplats får man leta efter och jag råder er starkt att fundera över FN-förbundet för framtida praktikplatser och arbete!
 
Rimligtvis börjar jag detta med att berätta lite om mig själv! Lättar upp denna lilla novell med lite bilder också. Jag heter  alltså Ulrika och kommer från Nyköping, även om jag numera gärna vill kalla många platser för mitt andra, tredje och fjärde hem.  Sedan gymnasietiden har jag flackat runt i världen och bott i allt från Sydafrika, till Nya Zeeland till Göteborg, men kan nu konstatera att det är huvudstaden som gäller, i minst ett år framöver.
 
Mitt FN-engagemang började i gymnasiet på Gripenskolan och i Nyköpings FN-förening där jag var med i både skolgruppen och föreningsstyrelsen. Jag passade också på att göra mitt projektarbete i nära anslutning till de skolaktiviteter vi genomförde och fokuserade på mångfald och engagemang genom diskussion, värderingsövningar och gemenskapsfika. Jag fick möjligheten att följa med på en skolresa till Sydafrika som ytterligare väckte tankar om världen och hur allt hänger ihop och jag kunde knyta ihop tankarna om ungt engagemang med millenniemålen och världsfrågorna.
 
Sedan dess har ungt engagemang legat mig varmt om hjärtat och blivit en ingång till alla möjliga spännande projekt. Genom skolresan till Sydafrika kom jag i kontakt med så många fantastiska människor och jag fick möjligheten att komma tillbaka och jobba på en av de lokala organisationer som vi besökt. Så höstterminen 2008 bodde jag i den mindre staden Port Shepstone på den sydafrikanska östkusten och blev involverad i många spännande projekt, men främst arbete med barn och unga. Mycket var svårt och tungt, det mesta arbete kretsade kring hiv-problematiken, bristen på vuxna förebilden och fattigdomen, men det handlade också om livsglädje, nytt hopp, engagemang i frågor som berör och motivation för framtiden. Det i sig väckte något i mig och jag har nu varit där fyra gånger. Men vad som peppar mig mest är att trots de uppenbara skillnaderna i förutsättningar mellan t.ex. Sverige och Sydafrika, så tror jag ändå att det på hela taget är väldigt lika. Engagemang är något fantastiskt och det vaknar och gror i alla miljöer, det gäller bara att ta tillvara på det!
 
Efter mina Sydafrikaresor och lite backpacking och arbete ute i världen kände jag att jag ville sätta in mina erfarenheter i ett lite större teoretiskt sammanhang så jag packade om min väska och förberedde mig på tre års studier i ett regnigt men vackert Göteborg. Det här resulterade i en kandidatexamen i Globala Studier med inriktning mot Globala Utvecklingsstudier och en spännande sista termin på Zanzibar, Tanzania och en fältstudie med fokus på den mängd kvinnor som försörjer sig på sjögräsodling, hur de förstod begreppet utveckling och hur socialt företagande togs emot och förstods i det lokala sammanhanget.
 
Väl hemma igen gör jag mitt bästa för att vänja mig vid att gå i skor igen när jag traskar runt på Stockholms gator och börjar åter igen känna som om jag fått ett nytt hem. Jag ser verkligen fram emot mitt år på FN-förbundet och tror att det kommer bli alldeles fantastiskt.
Hoppas vi ses där ute!
Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar